Makrela pieczona z marynatą pietruszkową

Makrela i pietruszka, czyż to nie zdrowe połączenie w waszej kuchni.

Makrela pieczona z marynatą pietruszkową

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia 385 kcal
  • Białko 26g
  • Tłuszcze 28,5g
  • Węglowodany 7g
  • Błonnik pokarmowy 2,5g

Składniki (na 2 porcję)

  • 250 g Makrela świeża
  • 40 g Pomidory suszone
  • 20 g Masło
  • 10 g Natka pietruszki
  • Czosnek, sok z limonki I

Przygotowanie:

Natkę drobno posiekać połączyć z czosnkiem, sokiem z limonki i drobno pokrojonymi pomidorkami. Makrelę umyć, osuszyć i naciąć w 3 miejscach. Marynatą natrzeć całą rybę, szczególnie w środku a w nacięte miejsca włożyć cienkie plasterki zimnego masła. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.