Przygotowanie:
Przepis na 4 porcje, 1 porcja:
- 400 g Łosoś świeży, filet bez skóry
- 300 g Borowiki mrożone (można zastąpić kurkami lub pieczarkami)
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 średnia cebula
- Natka pietruszki
Łososia podzielić na 4 porcje, oprószyć lekko solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować odrobiną oliwy, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
W międzyczasie na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zamrożone grzyby i smażyć dopóki grzyby będą miękkie i powstanie z nich dość gęsty sos (w razie potrzeby podlać wodą). Przyprawić grzyby solą i pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Łososia podać na rozłożonych na talerzu lub półmisku grzybach i udekorować natką pietruszki. Świetnie smakuje z ziemniakami lub kaszą pęczak i surówką z kiszonej kapusty.