Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia: 716 kcal
- Białko: 55,02 g
- Tłuszcze: 28,06 g
- Błonnik pokarmowy: 12,08 g
- Węglowodany: 65,4 g
Składniki:
- 200g piersi kurczaka
- 200g ziemniaków
- 1 kiwi
- sałata rzymska
- pomidor
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła orzechowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- świeży imbir (około 0,5 cm)
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, czarny pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki wrzucić do gotującej się wody (nigdy do zimnej). Do naczynia żaroodpornego dodać sok z pomarańczy, oliwę, tarty imbir, posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać, a następnie dodać mięso i podzielić na mniejsze kawałki. Odstawić na około 30 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. W tym czasie sałatę wymieszać z kiwi, pomidorami, sokiem z cytryny i odrobiną ziół prowansalskich. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, dodać masło orzechowe i połączyć łyżką.