Narodowy Dzień Orzeszków Pekan
W Polsce orzeszki pekan zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością, więc istnieje duża szansa, że dzień ten zaczniemy świętować również w Polsce, nie tylko w USA. O dobroczynnych właściwościach orzechów, nie trzeba już nikogo przekonywać. Skoro więc jesteśmy coraz bardziej świadomi ich roli w prawidłowym żywieniu, warto otworzyć się na nowe smaki i do migdałów, orzechów włoskich, laskowych oraz fistaszków dołożyć zamiennie porcję orzechów brazylijskich oraz wspomnianych orzechów pekan.
Czym są orzechy pekan?
Orzechy pekan to jadalna część drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym naturalnie występującym w Ameryce Północnej. Dlatego też są one bardzo popularnym składnikiem słodkich deserów w południowych i środkowych stanach USA. Dzięki swojemu charakterystycznemu maślanemu smakowi i aromatowi nadają się do spożycia zarówno na surowo jak i po przetworzeniu.
Co z wartością odżywczą?
Orzechy pekan wartością odżywczą zbliżone są do orzechów włoskich. Jedna 30-gramowa porcja dostarcza ok. 200 kcal z czego 70% stanowią zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Taka porcja dostarcza również 19 witamin i składników mineralnych jak witaminy A, E, B1 i B2, potas, magnez, cynk, miedź, mangan oraz kwas elagowy. Orzechy te przyczyniają się nie tylko do poprawy stanu skóry i paznokci, ale również zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, takim jak zespół metaboliczny, nadciśnienie, otyłość oraz jedzone regularnie mogą opóźniać degenerację neuronów powiązaną ze starzeniem się i tym samym korzystnie wpływać na układ nerwowy.
Mam orzechy! Co mogę z nimi zrobić?
Złotą zasadą spożywania orzechów, jest ich uprzednie namoczenie. Zasada ta dotyczy nie tylko orzechów pekan, ale wszystkich rodzajów. Moczenie, wypłukuje substancję antyodżywcze i sprawia że orzechy są delikatniejsze dla naszego układu pokarmowego. Co tracimy nie płucząc orzechów? Otóż nasz organizm nie wchłania wtedy aż 60% substancji odżywczych zawartych w orzechach! Co więcej wraz z niemoczonymi orzechami, wprowadzamy do naszego układu pokarmowego inhibitory enzymów, które blokują również nasze enzymy trawienne przyczyniając się np. do powiększenia trzustki. Dlatego przed spożyciem orzechów warto je namoczyć. Wystarczy dwukrotna ilość wody źródlanej w stosunku do ilości orzechów, zaś czas jest uzależniony od ich rodzaju. Przykład: pistacje i macademia nie wymagają moczenia, nerkowce potrzebują 2-4 godzin, zaś włoskie i pekan od 6 do 8 godzin.
Orzechy pekan, jak zostało wspomniane, można zjeść na surowo lub przetworzone. Idealnie nadają się jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatki, jogurtu czy musli. Kreatywność w ich użyciu nie ma granic: mogą być również panierką do mięsa czy ryby oraz składnikiem słodkiego deseru lub z powodzeniem nadają się do przygotowania masła orzechowego. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem, w którym orzechy włoskie możemy zastąpić orzechami pekan.
Pomył na pożywne śniadanie lub przekąskę, zanim rozpoczniemy sezon na nowalijki.
Szczególnie wart polecenia dzieciom – niejadkom oraz alergikom, nie mogącym spożywać nabiału.
Smacznego 🙂
Justyna Kondratowicz – Dietetyk