Zupa krem z cukinii ze słonecznikiem i pomidorami

Przygotowanie:

Cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się. W 100 g jest zaledwie 15 kcal ale za to bardzo dużo witamin (m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C) i składników mineralnych (m.in. fosfor, żelazom sód i potas). Warto jeść na zdrowie!



Jedna porcja zawiera: 312 kcal, 14 g białka, 9 g tłuszczu i 54 g węglowodanów.



Składniki (1 porcja):

  • 250 g Bulion warzywny ekologiczny z kostki (lub wywar z włoszczyzny – 1 szklanka)
  • 200 g Cukinia (1 mała)
  • 150 g Ziemniaki (2 średnie)
  • 100 g Pomidor (1 szt.)
  • 50 g Cebula (1 mała)
  • 50 g Marchew (1 szt.)
  • 50 g Jogurt naturalny (3 łyżki)
  • 15 g Słonecznik, nasiona (1 i 1/2 łyżki)
  • Cynamon, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać pokrojona cukinię, marchewkę i cebulę. Gotować na małym ogniu 15-20 min. Zupę zmiksować. Dodać słonecznik i jogurt wymieszany z dwiema łyżkami gorącej zupy. Doprawić odrobiną cynamonu, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Pomidora pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miseczki a następnie zalać zupą.



zupa



Aleksandra Pasich Dietetyk Olsztyn-01

Aleksandra Pasich
dietetyk