Włoskie spaghetti

Włoskie spaghetti

Przygotowanie:

Kuchnia włoska ma wielu wielbicieli. Dojrzałe pomidory, pełnoziarnisty makaron i aromatyczne zioła to połączenie idealne.



Wartość odżywcza:

  • Energia 580 kcal
  • Białko 33,8 g
  • Tłuszcze 19,5 g
  • Węglowodany 58,6 g

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 70 g makaronu pełnoziarnistego
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Posiekać cebulę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i przyprawić. Do przesmażonego mięsa dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Zredukować sos, przyprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.



Autor przepisu: Aleksandra Śniegoska, stażysta



spaghetti z makaronem peąnoziarnistym



Agnieszka_Pompecka-01

Agnieszka Pompecka
dietetyk