Szarlotkowy deser z cynamonem

Przygotowanie:

Letnia odsłona zdrowej i sycącej szarlotki idealna na upalne popołudnia. Orzeźwia, chłodzi i odżywia cały organizm!



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 357 kcal
  • Białko 12 g
  • Tłuszcze 12 g
  • Węglowodany 56 g

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 mały jogurt naturalny (150g)
  • 10 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie odsączyć je z nadmiaru wody i wymieszać z cynamonem. W wysokim pucharku układać naprzemiennie płatki owsiane, jabłka z cynamonem oraz jogurt. Przygotowany deser chłodzić w lodówce około 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.



szarlotka anna hajost



Dietetyk_Anna Hajost-01

Anna Hajost
dietetyk