Prażona ciecierzyca z dipem czosnkowo-koperkowym

Prażona ciecierzyca z dipem czosnkowo-koperkowym

Przygotowanie:

Ciecierzyca to roślina strączkowa o wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza cennych aminokwasów, które nie są obecne w produktach zbożowych. Prażona ciecierzyca to doskonała alternatywa dla słonych przekąsek. Wypróbuj przepis, na pewno nie pożałujesz!



Wartość odżywcza:

  • Energia 660 kcal
  • Białko 25,8 g
  • Tłuszcze 30,5 g
  • Węglowodany 50,7 g

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • Papryka słodka i ostra (mielona), sól, pieprz czarny mielony, czosnek, koper

Przygotowanie: Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez noc, następnego dnia ugotuj ją do miękkości, a następnie odcedź. Przełóż ciecierzycę do miski, dodaj oliwę, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie obtocz ciecierzycę w przyprawach i przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne jest, aby rozłożyć ją równomiernie). Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut. Prażona ciecierzyca smakuje najlepiej w towarzystwie dipu czosnkowo-koperkowego (do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koper).



Autor przepisu: Aleksandra Śniegoska, stażysta



praĺona ciecierzyca z dipem czosnkowo-koperkowym



Agnieszka_Pompecka-01

Agnieszka Pompecka
dietetyk