Owsiano-migdałowe muffinki z jabłkami i cynamonem

Przygotowanie:

Masz ochotę na coś słodkiego, ale starasz się ograniczyć cukier w swoim jadłospisie… Proponujemy bardzo puszyste muffiny bez cukru, ale za to z dużą porcją błonnika i jeszcze większą porcją smaku i aromatu 🙂



Wartość odżywcza jednej muffinki:

  • Energia 103 kcal
  • Białko 2,3 g
  • Tłuszcze 6,05 g
  • Węglowodany 11,34 g
  • Błonnik 1,41 g

Składniki na 24 małe muffinki (waga jednej to 44 g):

  • 400 g Jabłko (2 szt.)
  • 100 g Olej rzepakowy
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 125 g Mleko 2% tłuszczu (pół szklanki)
  • 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 40 g Płatki owsiane górskie
  • 60 g Miód pszczeli (4 łyzki)
  • 50 g Migdały mielone
  • płaska łyżeczka: proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cynamonu

Przygotowanie: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Migdały zblendować (ja dodałam kupne migdały mielone, tzw. mąkę migdałową). W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre, następnie do mokrych dodać starte jabłko i wymieszać zawartość obu misek. Gotowe ciasto przelać do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 min. Jeśli nie jesteście pewni swojego piekarnika, możecie korzystać z testu patyczka (patyczek po wkłóciu w muffinkę powinien być suchy).



muffinki 1-01



muffinki 2222-01



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska
dietetyk