Krem z zielonych szparagów i szpinaku

Krem z zielonych szparagów i szpinaku

Przygotowanie:

Zielone zupy krem, pyszności! Czy próbowaliście kiedyś doprawić zupę warzywną szczypiorkiem przed podaniem? Nada on wyrazistości i lekko ostrego smaku potrawie, spróbujecie?

Wartość odżywcza 4 porcji:

  • Energia 657 kcal
  • Białko 19 g
  • Tłuszcze 32 g
  • Węglowodany 85 g

Składniki:

  • 750 ml wywaru z warzyw lub przegotowanej wody
  • 200 g zielonych szparagów (już po oczyszczeniu)
  • 200 g liści szpinaku
  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, mielony czarny pieprz, szczypiorek, kurkuma, mielona kolendra

Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy ich twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, rwiemy na małe części. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę W ok. 3 l garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu aż lekko zmięknie, dodajemy drobno pokrojony czosnek Dorzucamy drobno pokrojone ziemniaki i smażymy całość, mieszając około 3-4 minuty. Następnie dodajemy szparagi, smażymy 2 minuty, mieszamy, dodajemy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny (1 łyżka), smażymy chwilę aż szpinak zmięknie. Dolewamy przegotowaną wodę, gotujemy całość do miękkości ziemniaków i szparagów ok. 15 minut Na koniec dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem.

IMG_4926

Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22

Zuzanna Wieła
dietetyk