Korzenny pudding kasztanowy

Korzenny pudding kasztanowy

Przygotowanie:

To kasztany można podać inaczej niż pieczone? Można! Mąka kasztanowa jest idealnym zamiennikem dla mąki tradycyjnej, w szczególności idealna dla bezglutenowców oraz diabetyków, ze względu na zerową zawartość glutenu oraz na niski indeks glikemiczny.



Wartość odżywcza w 4 porcjach:

  • Energia 529 kcal
  • Białko 8 g
  • Tłuszcze 20 g
  • Węglowodany 81 g

Składniki:

  • 600g mleka migdałowego
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • cynamon
  • miód/ syrop daktylowy, z agawy
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, mąkę dodajemy na końcu. Mąkę warto przesiać przez sitko, aby nie powstały grudki. Bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę. Garnek wstawiamy na palnik i zagotowujemy, całość gotujemy 2-3 min, cały czas dokładnie mieszając. Przelewamy masę do miseczek. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!



IMG_4916



IMG_4932



Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22

Zuzanna Wieła
dietetyk