Jogurt naturalny z musem truskawkowym, płatkami migdałów i owocami

Jogurt naturalny z sezonowymi owocami to doskonały pomysł na posiłek poza domem. Dodatek migdałów nie tylko wzbogaca smak, ale również podnosi jego wartość odżywczą!

Wartość odżywcza:

  • Energia 304,3 kcal
  • Białko 13,1 g
  • Tłuszcze 14,3 g
  • Węglowodany 25,7g

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 100 g Marchew

Przygotowanie:

Cukinię i marchew umyć, za pomocą spiralizera (tarki spiralnej) przygotować makaron. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać przygotowany makaron, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę w proszku, pieprz i szczyptę soli, podlać zalewą z ciecierzycy i dusić ok 2 – 3 minut, delikatnie mieszając. Następnie dodać tofu pokrojone w kostkę i odsączoną ciecierzycę, dusić jeszcze ok 2 minut. Na talerzu ułożyć rukolę, i przygotowane danie. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone na połówki pomidorki, wymieszać z drobno posiekaną natką, ułożyć na rukoli. Gotowe danie posypać sezamem.
Jeśli nie dysponujecie specjalną maszynką do robienia makaronu (spiralizera), proponuję użyć zwykłej obieraczki do warzyw, a powstałe paski pokroić na cieńsze.