Chleb z kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Czy wiecie, że kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki? Jej smak jest dużo mniej intensywny niż kaszy gryczanej palonej. Jesteśmy przekonani, że ten chleb skradnie Wasze serce!



Wartość odżywcza w 100 g:

  • Energia 362 kcal
  • Białko 11,5 g
  • Tłuszcze 9 g
  • Węglowodany 64,7 g

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 g oleju rzepakowego
  • 3 g soli
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g żurawiny suszonej

Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną wsypać do miski. Zalać zimną przegotowaną wodą, tak żeby kasza była w całości pod wodą. Odstawić na 24 godziny, do fermentacji. Co jakiś czas przemieszać, gdy woda szybko wsiąknie, dolać do zakrycia kaszy. Kaszę z odrobiną soli zmiksować na gładką masę. Wymieszać z siemieniem lnianym i żurawiną. Przełożyć do keksówki. Odstawić do zimnego piekarnika na 6 godzin. Piec przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.



Chleb z kaszy gryczanej niepalonej



Klaudyna Kordowska


Klaudyna Kordowska
dietetyk