Kategoria: Nasze artykuły

Co jeść, by mieć zdrowe i piękne zęby?

Próchnica zębów zgodnie z WHO to proces patologiczny, pochodzenia zewnątrzustrojwego, który prowadzi do odwapnienia twardych tkanek zęba i w rezultacie do ich proteolitycznego rozpadu. Degradacji tkanek dokonują paciorkowce próchnicotwórcze: Streptococcus mutans, S,mitis, S. subrinus oraz Actinomyces, a także pałeczki kwasu mlekowego. Od czego się wszystko zaczyna ? Trawienie węglowodanów ulegających fermentacji ma...

Ćwiczysz? Nie zapomnij o antyoksydantach!

Bez wątpienia „sport to zdrowie”, pamiętaj jednak, że wysiłek fizyczny to dla organizmu również czynnik stresogenny, w wyniku którego powstaje duża liczba wolnych rodników. Nie stanowią one zagrożenia dopóki w organizmie panuje równowaga pomiędzy oksydantami i antyoksydantami, dlatego tak istotne jest dostarczanie wraz z dietą związków przeciwutleniających. Regularna aktywność fizyczna jest nieodzowną...

Kasza bulgur – warto włączyć ją do diety!

Kasza bulgur powstaje w wyniku oczyszczenia ziaren twardej pszenicy durum. Kasza jest produktem, który przechodzi krótki proces obróbki – oczyszczenie z niejadalnej warstwy, gotowanie, suszenie a następnie rozdrobnienie. Można wyróżnić trzy odmiany – miałką, średnią i grubą (drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista). Bulgur jest jednym z produktów tradycyjnych w kuchni tureckiej i bliskowschodniej....

Cała prawda o tłuszczach – sprawdź, który wybrać do smażenia!

Smażenie to jedna z najbardziej popularnych metod obróbki termicznej żywności. Obecnie na rynku spożywczym dostępny jest szeroki wybór tłuszczów smażalniczych zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. W wyniku tego toczy się nieustanny spór o to, który z nich najlepiej nadaje się do obróbki cieplnej i jednocześnie posiada najwięcej walorów prozdrowotnych. Jedni uważają, że...

Probiotyki. Sprawdź czy warto je stosować!

W przeciągu paru ostatnich lat pojawiło się kilka sprzecznych opinii dotyczących włączania probiotyków do diety. Obecnie są one powszechnie dostępne jako suplementy diety wykazujące znaczne korzyści zdrowotne dla organizmu. Lecz większość z nas wciąż nie wie czym dokładnie jest probiotyk, jak wpływa na nasz organizm oraz jakie są jego naturalne źródła. Pro-,...

Ryby i owoce morza – jak często po nie sięgać?

Pozytywny wpływ kwasów omega-3 po raz pierwszy zauważono w latach 70. XX wieku podczas badań prowadzonych z udziałem mieszkających na Grenlandii Eskimosów. Zaskakujący okazał się fakt, że pomimo diety bogatej w cholesterol i tłuszcze zwierzęce a ubogiej w owoce i warzywa, Grenlandczycy w przeciwieństwie do mieszkańców Danii, praktycznie nie chorowali na miażdżycę....

Hashimoto – dieta może zdziałać cuda?

Choroba Hashimoto jest jedną z tych, wokół której narasta wiele mitów – zwłaszcza w obrębie żywienia. Ciężko jednoznacznie obalić wszystkie nieprawdziwe mity lub potwierdzić te, które wydają się słuszne. Dlaczego? Powód jest prosty: nie można definiować odpowiedniego sposobu odżywiania patrząc jedynie na jedną jednostkę chorobową. Ile osób z Hashimoto, tyle idealnych sposobów...

Witamina D – dobra na wszystko?

Witamina D (25(OH)D) jest kojarzona głównie jako substancja, która pozytywnie oddziałuje na układ kostny człowieka. Badania ostatnich lat wykazały jednak zdecydowanie szersze działanie witaminy D na organizm człowieka, które jest zauważalne w profilaktyce chorób układu krążenia, autoimmunologicznych, cukrzycy, nowotworów, a nawet zaburzeń psychicznych, w tym depresji. Jak to jest możliwe? Co zrobić,...

Zespół jelita drażliwego – sprawdź co jeść, by poczuć się lepiej!

Coraz więcej osób zmaga się z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, w tym z jelitami. Jedną z chorób z nimi związaną jest właśnie zespół jelita drażliwego. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: skąd biorą się problemy jelitowe, jak sobie z nimi radzić, jak wygląda diagnoza oraz jaką dietę należy stosować? Koniecznie przeczytaj nasz...

Zegar biologiczny tyka – sprawdź co jeść by wyglądać młodo!

Starzenie się ustroju jest nieuniknionym, naturalnym, biologicznym oraz psychicznym procesem określanym jako zespół postępujących w czasie zmian polegających między innymi na: zmniejszeniu biologicznej aktywności komórek organizmu; spowolnieniu procesów regeneracyjnych; obniżeniu odporności i odpowiedzi na stres środowiskowy; obniżeniu właściwości adaptacyjnych organizmu znajdujących się pod kontrolą czynników genetycznych. Na zmiany zachodzące w skórze wpływają...

Odchudzanie na surowo, czyli kilka słów o Raw Vegan Diet

Łączy w sobie cechy weganizmu i witarianizmu, a polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego przy jednoczesnym ograniczeniu obróbki termicznej do temperatury nie przekraczającej 40-48°C. Mowa o Raw Vegan Diet – diecie bardzo restrykcyjnej, do której stosowania przyznają się takie gwiazdy jak Sting czy Gwyneth Paltrow. To właśnie z tego...

×