fbpx

Kategoria: Nasze artykuły

Co jeść, by mieć zdrowe i piękne zęby?

Próchnica zębów zgodnie z WHO to proces patologiczny, pochodzenia zewnątrzustrojwego, który prowadzi do odwapnienia twardych tkanek zęba i w rezultacie do ich proteolitycznego rozpadu. Degradacji tkanek dokonują paciorkowce próchnicotwórcze: Streptococcus mutans, S,mitis, S. subrinus oraz Actinomyces, a także pałeczki kwasu mlekowego. Od czego się wszystko zaczyna ? Trawienie węglowodanów ulegających fermentacji ma...

Hashimoto – dieta może zdziałać cuda?

Choroba Hashimoto jest jedną z tych, wokół której narasta wiele mitów – zwłaszcza w obrębie żywienia. Ciężko jednoznacznie obalić wszystkie nieprawdziwe mity lub potwierdzić te, które wydają się słuszne. Dlaczego? Powód jest prosty: nie można definiować odpowiedniego sposobu odżywiania patrząc jedynie na jedną jednostkę chorobową. Ile osób z Hashimoto, tyle idealnych sposobów...

Witamina D – dobra na wszystko?

Witamina D (25(OH)D) jest kojarzona głównie jako substancja, która pozytywnie oddziałuje na układ kostny człowieka. Badania ostatnich lat wykazały jednak zdecydowanie szersze działanie witaminy D na organizm człowieka, które jest zauważalne w profilaktyce chorób układu krążenia, autoimmunologicznych, cukrzycy, nowotworów, a nawet zaburzeń psychicznych, w tym depresji. Jak to jest możliwe? Co zrobić,...

Zespół jelita drażliwego – sprawdź co jeść, by poczuć się lepiej!

Coraz więcej osób zmaga się z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, w tym z jelitami. Jedną z chorób z nimi związaną jest właśnie zespół jelita drażliwego. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: skąd biorą się problemy jelitowe, jak sobie z nimi radzić, jak wygląda diagnoza oraz jaką dietę należy stosować? Koniecznie przeczytaj nasz...

Dieta Dukana – popularna, ale czy bezpieczna?

Dieta Dukana należy do najbardziej popularnych diet i metod redukcji masy ciała. Nazwa pochodzi od nazwiska Pierre Dukana, francuskiego internisty, który od ponad 30 lat specjalizuje się w dietetyce. Jest to dieta wysokobiałkowa, ponieważ udział białka stanowi 36% energii całodziennej i jest dwukrotnie wyższy niż przewidują normy bezpieczeństwa. W początkowej, czyli pierwszej...

Wygraj walkę z cellulitem. Poznaj skuteczne sposoby!

Miliony kobiet zrobiłoby dosłownie wszystko, by pozbyć się widocznej skórki pomarańczowej ze swoich ud, czy pośladków. Na rynku pojawia się wiele coraz nowszych specyfików, które mają pomóc zwalczyć lub zredukować potworne grudki tłuszczu pod skórą. Poświęcamy wiele czasu na liczne zabiegi pielęgnacyjne, wklepujemy kremy, masujemy i szczotkujemy skórę. Wiele osób sięga po...

Leczenie żywieniowe w cukrzycy – sprawdź na co zwracać uwagę!

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, na którą z roku na rok, choruje coraz większa ilość osób. Jest to ogromne wyzwanie, zarówno dla lekarzy, jak i dietetyków. Wśród objawów cukrzycy wyróżnia się przede wszystkim trwałą hiperglikemię (zwiększony poziom glukozy we krwi), a także podwyższony poziom cukru na czczo oraz pomiędzy posiłkami i bezpośrednio po...

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy to choroba, która charakteryzuje się niedoborem lub nieprawidłowym działaniem hormonów tarczycy i dotyczy około 1-6% populacji, przy czym występuje 4- 5 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Może mieć charakter pierwotny, wtórny, wrodzony lub nabyty. Pierwotna niedoczynność jest wynikiem uszkodzenia gruczołu tarczowego. Przyczyną tego uszkodzenia mogą być operacje tarczycy...

Mrożonki. Dlaczego warto je jeść?

Lato nieustannie kojarzy nam się z zapachem malin i truskawek. Czy musimy z nich rezygnować w zimie? Otóż nie! W szczelnych opakowaniach w sklepowych zamrażarkach przez cały rok znajdziemy wszystkie smaki wakacji. Są to produkty wartościowe, bowiem zarówno owoce i warzywa, podczas mrożenia praktycznie nie tracą swoich wartości odżywczych i smakowych. Dodatkowo...

×